top of page

Dermokozmetika

 

POJAČAJMO PRANJE, ALI I NEGU RUKU!

 

Jedna od najvažnijih mera prevencije koju je Svetska zdravstvena organizacija istakla,a koju svakodnevno podvlače  svi epidemiolozi  i infektolozi  sveta  jeste  redovno i detaljno pranje ruku. Ova higijenska mera zaštite  u borbi sa pandemijom ,koju svi sada treba da poštujemo, zahteva i  pojačanu,odnosno prilagodjenu negu ruku.

Manicured Hands
2020-03-24_16_43_02-ANTIEKCEM_50ML_–_D
2020-03-24 16_42_36-PANTENOL 150 ML – Dr

Sada svi znamo, ali nije naodmet ponoviti još jednom: ruke se temeljno peru sapunom i toplom vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi, vodeći računa da se detaljno operu dlanovi, nadlanice, regije izmedju prstiju i ispod noktiju, palčevi  i podaktice ( slično kao što to rade hirurzi). Ruke se peru obavezno po ulasku u kuću, pre i posle korišćenja toaleta, pre pripremanja hrane, pre i posle konzumiranja hrane i u svakoj situaciji koja se smatra potencijalno rizičnom.

Kao što smo sigurno već i lično iskusile, učestalo pranje ruku, kao i pojačana kućna higijena , čišćenje naših domova  hemijskim preparatima i dezinfekcionim sredstvima – što je sada više nego potrebno -  može da dovede do pojačanog isušivanja kože ruku, naročito kod osoba koje i inače imaju suvu i osetljivu  kožu. Osećamo sitno peckanje po nadlanicama, koža postaje gruba, pojavljuje se  i lako crvenilo, ruke nas “zatežu”, a koža ponekad baš boli…

Uz lice, šake su najizloženiji deo tela spoljašnjoj sredini. Za razliku od lica, koje pažljivo i kontinuirano negujemo, šake neretko zaboravljamo ili im ne poklanjamo dovoljnu pažnju. A u ovom trenutku su,to je više nego jasno, posebno  “ u pogonu”! Pri tome, malo nas zna da je koža šaka ima manji broj lojnih žlezda, što je čini “ranjivijom” u  susretu sa negativnim uticajima spoljašnje sredine. Najzad, nedostatak određnih vitamina u organizmu  ( vitamin C, vitamin B1,vitamin B5 ,biotin..) takođe može biti dodatni uzrok suve, osetljive kože.

- U novonastaloj životnoj realnosti svih nas, nega kože ruku  nije pitanje samo nege zbog lepote, nego prvenstveno radi zdravlja! – objašnjava dr Jasmina Kozarev, dermatolog –  I  normalnoj koži  u novim uslovima naše svakodnevice ,kada je izložena učestalom pranju ruku i  čestoj upotrebi  deterdženata, dezinfekcionih sredstava i abraziva ,treba posvetiti veću pažnju. A suvoj ,veoma osetljivoj koži  ruku, koja i inače  zathteva posebnu negu, treba  ne samo pojačati negu, nego je prilagoditi novim uslovima. Jer, isušena koža, iritirana koža, koža koja je sklona perutanju, ili  ima  sitne, gotovo nevidljive  pukotine,odnosno ranice -  predstavlja idealnu podlogu za ulaz bakterija, virusa ili gljivica.

Budući da su hemkalije jedan od najvećih “neprijatelja” i zdrave normalne kože, a pogotovo suve  osetljive ,osnovna mera zaštite je izbegavnje direktne izloženosti ovim supstancama, odnosno upotreba rukavica. One mogu biti gumene ili one za jednokratnu upotrebu. Treba ih nositi pri svim kućnim poslovima , bez obzira da li je u pitanju čišćenje kupatila, podova, pranje prozora ili  posuđa...

Mnogo veći izazov za kožu naših ruku je  učestalo  pranje ruku toplom vodom, što je u ovoj situaciji pandemije neminovnost. Jer, to smo sve već iskusile, često kvašenje, posebno toplom vodom, takođe negativno utiče na kožu naših ruku, a pogotovo ako je ona već suva i osetljiva. Topla voda  dovodi do dehidratacije, a to uzrokuje hrapavost, iritaciju i neprirodnu zategnutost kože.

Šta nam je onda činiti ?Kako da pomognemo koži naših ruku da ona  ,uprkos apsolutnoj potrebi čestog pranja ruku sapunom i toplom vodom, ostane zdrava i hidrirana?

Prvo, sada je vreme kada ne treba izbegavati agresivnije sapune!Treba znati da je sodium laurel sulfat  ključna komponenta  za određivanje agesivnosti u šamponima  i sapunima..Takođe,veća  količina tenzida ( to je peneća supstanca ) znači veću agresivnost,koja nam je sada potrebna.

Drugo, posle svakog pranja ruku i dodatne dezinfekcije, kada je neophodna - a sada više nego jeste! -  pokušajte da zaštitite kožu ruku tako što ćte joj nadoknaditi ono što je čestim pranjem neminovno gubi .Kratko rečeno : posle svakog pranja ruku, namažite  u tankom sloju kremu čija je osnova u formulaciji  pantenol ,prirodna ulja ili nezasićene masne kiseline.

Među preparatima iz Health linije , koju je originalno kreirala dr Jasmina Kozarev,postoje dva koja su  formulisana baš za ove probleme .U oba ova proizvoda ,u završnoj fazi izrade krema  obavljeno je konzerviranje In-skin antiseptikom, koji bezbedno neguje ruke, ali sam po sebi nije dezificijens.

 

PANTENOL

Ovaj preparat sadrži  visoku koncentraciju D-pantenola, izuzetno efikasno vlaži, neguje i regeneriše kožu, umiruje je i otklanja neprijatan osećaj suvoće i peckanja.Istovremeno ,hrani kožu,obnavlja njenu glatkost  i vraća joj prirodnu elastičnost. Poželjno je da se koristi i nakon izlaganja kože suncu zbog antioksidativnog i regenerišućeg dejstva koje ima. Pantenol se može koristiti i za negu kose – njegovim nanošenjem  na kosu, dlaka postaje zaštićena, temeljno nahranjena i revitalizovana.

 

ANTIEKCEM KREMA

Dr Jasmina Kozarev je bila prva koja je na ovim prostorima počela da pravi preparat za tretman suve, ekcemski izmenjene kože. Ne samo da je postavila originalnu formulu, nego je i odredila izbor supstanci, način na koji krema treba da se umeša i kako da se upakuje. Antiekcem krema je veoma brzo pokazala svoju izuzetnu efikasnost , o čemu svedoči podatak da se ova krema i danas,posle gotovo 20 godina, proizvodi po neizmenjenoj formulaciji.

Nežna formulacija Antiekcem  kreme namenjena je nezi suve, iritirane, osetljive i kože sklone alergijama. Preparat je bogat prirodnim laganim uljima, bogatim nezasićenim masnim kiselinama, koji popravljaju kožnu barijeru i čine je mekom, elastičnom i iznad svega zaštićenom od nepovoljnih uticaja spoljašnje sredine.Namenjena je za negu lica i svih delova kože tela, bez okluzivnog dejstva, a nanosi se u tankom sloju, dva do tri puta na dan.

bottom of page