top of page

Mnoge velike svetske biografije su pokazale da uspešni  ljudi - koje  istorija zabeleži zbog nečega dobrog što su (u)radili -   ili tačno  znaju „od početka“ šta će biti , ili posle izvesnog lutanja pronađu  svoj „ cup of tea“. Dr Jasmina Kozarev je od ovih prvih – veoma rano je postala  svesna da će medicina biti njen put.

-Upisala sam medicinu, jer mi je uvek bilo primarno u životu da pomognem. Tome sam, jednostavno, naučena u porodici. Od prvog dana su me učili da svaki čovek mora da ima ogledalo za svoju dušu, želje, mogućnosti, stremljenja…I da najbolje odgovore na sva ova pitanja dobije  kad  sa sobom priča ispred ogledala. Ja sam želela da pomažem ljudima i zato sam odlučila da budem lekar. Već prvog dana na fakultetu znala sam da neću da budem ni hirurg, ni internista, nego sam htela da se bavim  jednom vrstom plastične hirurgije, rekonstruktivne , genetskim inžinjeringom ili dermatologijom…

Još od  studentskih dana dr Kozarev je želela i verovala  da se može  „bolje  i više " . Samoinicijativno se  „pomagala “ inostranom literaturom. Osim nedostatka savremenih udžbenika, mnoge dijagnoze u to vreme još su bile što na nemačkom, što na francuskom jeziku. Kako je savremena literatura uglavnom bila na engleskom jeziku, strani udžbenici su se nekako potpuno spontano pojavili u njenom studentskom životu. Uz malu pomoć ujaka iz Amerike, koji joj je , umesto farmerki i patika – slao kapitalne udžbenike Ruka, Endrjusa i ostalih  velikih imena svetske dermatologije...

Dr Jasmina Kozarev je prvi put u životu držala laser u ruci 1989. godine, takođe  u Americi. Bila je to ljubav na prvi pogled, koja i danas traje. Ovaj sudbinski susret se odigrao u Feniksu, u Arizoni, gde je otišla na usavršavanje. Tri meseca je provela radeći sa pacijentima u ambulanti, ali i sa ležećim pacijentima na čuvenoj klinici „Majo“. To iskustvo joj je samo potvrdilo da je laserska medicina  definitivno  njen profesionalni izbor.

Diplomirala je 1988.godine sa prosekom 9,52 kao  jedan od najboljih studenata na Medicinskom fakultetu  u Novom Sadu. Pet godina studija završila je pre roka i postala lekar sa nepune  23  godine. Odmah je počela da stažira, a posle nešto više od godinu dana i  da radi u Domu zdravlja Sremska Mitrovica. Njena magistarska teza „Korelacija između kliničke slike, testova kože i in vitro testova kod dece sa respiratornim bolestima alergijskog porekla“  bila je nagoveštaj kojim putem će dr Kozarev krenuti u profesionalnu budućnost. Doktorsku tezu na  temu „Laserski tretmani vaskularnih lezija na orofacijalnoj regiji i telu“ odbranila  je 2011.godine.

Sredinom  komplikovanih devedesetih, dala je  otkaz u državnoj službi. Razlozi  nisu bili ni redovni obavezni odlasci na ratište, ni rad u ratnim ambulantama, ni činjenica da je hirurgija, prirodno  - kao i u svakom ratu -  bila u tom trenutku jedino važna,  nego  je presudio trenutak kada je shvatila da u tom okruženju  neće moći da sledi svoje profesionalno interesovanje .

Privatna praksa i ordinacija dr Kozarev  u Sremskoj Mitrovici je dobro startovala i uspešno se pozicionirala. Uz svoje pacijente, dr Kozarev je radila i kao stručni konsultant u nekoliko privatnih ordinacija i specijalizovanih bolnica. Uz to, bila je  prvi  dermatolog u Srbiji koji je uveo u praksu estetske laserske procedure, radio talasne hirurške procedure i nehiruršku rejuvenaciju.

 

-Pre 10 godina napravila sam istraživanje i, posledično, protokol  koji je od mene tražio proizvođač lasera za tretman gljivičnih infekcija nokta. Na osnovu  tih mojih istraživanja i posmatranja  preko 400 različitih  slučajeva, analize uzoraka gljivica  i kultivacija... napravila sam protokol. To su bila bazična istraživanja koja su napravila boom i na svetskom tržištu lasera. Taj protokol je FDA (Food and  Drug  Administration ) u Americi verifikovala  kao medicinsku metodu koja može da dovede do krajnjeg rezultata. Na osnovu mog protokola, naime , izvršena je registracija tehnike i metode u Americi i, samim tim, prihvaćena  u svim zemljama gde se  prihvata FDA.

Sa FOTONOM, renomiranim svetskim proizvođačem laserskih aparata razvila je saradnju i u oblasti edukacije doktora i novih klijenata, kao i na konstruktorskom polju, na unapređenju laserskih sistema. Paralelno sa ovim angažmanom, dr Jasmina Kozarev radi i kao edukator na brojim svetskim dermatološkim klinikama na obuci lokalnog medicinskog osoblja ( Life Care International  i Univerzitet Sultrak ,UAE ; LAHA  centar, Slovenija; Ahmadi hospital, Kuvajt; The Touch,Indija) učestvuje i prezentira svoja istraživanja na svetskim kongresima i u brojim kliničkim studijama.

Početkom novog milenijuma dr Kozarev je shvatila je da je njena ordinacija  dostigla svoj limit u obimu i obliku  u kome je postojala. “Upgrade“  je zahtevao  savremeniju, moderniju opremu. To je trenutak koji se poklopio sa njenim  brakom. Zajedno sa suprugom, koji je ekonomista, krenula je u podizanje klinike na viši nivo : ulagali su u opremu, istraživanja, pokretanje svoje laboratorije za proizvodnju unikatnih preparata…i konstantno profesionalno usavršavanje.

Prošle godine, Klinika Dr Kozarev počela je sa radom u Beogradu i tako velikim slovima upisala srpsku prestonicu na „lasersku mapu sveta“. Uz posvećenost svojim pacijentima, edukatorski angažman i svoj istraživački rad, dr Kozarev sa velikim optimizmom gleda u budućnost dermatologije i primene lasera, tog  „božanskog, svemoćnog zraka“:

-Ako posmatramo laserski zrak kao deo elektromagnetnog spektra, onda možemo da kažemo da je elektromagnetni zrak svemoćan. I budućnost medicine će biti u tome - u elektromagnetom zraku. Možemo da kažemo da je primena lasera bila prvi stepenik u tome nečemu ka čemu idemo. Zato mislim da je laser nešto što će da promeni ceo naš način doživljaja zdravlja i bolesti. Postoji jedna divna rečenica koju je Tesla izgovorio povodom lasera, svetlosti i energije .Rekao je da je laser „svetlost, a svetlost je ljubav i nada“. To je nešto što daje potpuno drugu dimenziju profesiji kojom se bavim.... Čar i nada laserskog svetla je u selektivnosti. Drugim rečima: ako hoćete da uništite krvni sud koji je vidljiv, onda ćete koristiti komplementarnu talasnu dužinu koja je 1064... Za eritrocit 532 nanometra ...Za pigment 630 ili 410....Dakle, laser je priča bez kraja...Shvatate li  zašto je Tesla rekao „nada“?

dermatolog beograd, uklanjanje mladeža, dermatolog, urasli nokat, skin laser treatment, akne, psorijaza lečenje, fleke na koži, bubuljice, lipoliza, laser anti ageing, dermatološka klinika, lifting lica
bottom of page