top of page

DERMATOLOŠKA DIJAGNOSTIKA

Dermatološka dijagnostika  predstavlja  veoma važan segment ekspertske analize i nezaobilazan korak na putu  ka uspešnom izlečenju . Reč je o skupu posebnih dijagnostičkih tehnika koje se koriste u dermatologiji da bi olakšale postavljanje  tačne dijagnoze, a ujedno- ali ne manje važno -  smanjile broj  invazivnih dijagnostičkih metoda kod određenih stanja kože (  biopsija, rendgensko snimanje).

Dermatološka dijagnostika nam omogućava  da postavimo tačnu dijagnozu na osnovu isključivanja diferencijalno dijagnostičkih slika. Naša klinika je posebna po tome što pružamo objedinjenu uslugu  po principu „sve na jednom mestu“.

dermatolog beograd, uklanjanje mladeža, dermatolog, urasli nokat, skin laser treatment, akne, psorijaza lečenje, fleke na koži, bubuljice, lipoliza, laser anti ageing, dermatološka klinika, lifting lica

DERMOSKOPIJA

Dermoskopija je pregled kože digitalnim uređajem koji analizira  sliku stanja promena na koži uz pomoć  specijalnog video uređaja -  dermatoskopa. To je pregled koji obavlja isključivo  dermatolog, a koji omogućava  da se detaljno analiziraju promene na koži. Utvrđuju se  boja, veličina, granica i prisustvo pigmentnih struktura, krvnih sudova i drugih formacija koje treba da pojasne prirodu kožne promene. Dermoskopija je posebno  značajna u  ranom otkrivanju melanoma i razlikovanju malignih od benignih promena na koži.

DERMOMAPIRANJE

Ova dijagnostička metoda, koju takođe obavlja isključivo dermatolog, služi pravljenju mape promena na koži. Ta mapa predstavlja osnovnu, početnu  sliku stanja kvaliteta  kože. Na njoj mogu da se zabeleže  samo pigmentne promene, a mogu da se ustanove i  krvno-sudovne ili neke druge promene. Tokom godišnjih sistematskih pregleda koji slede, a koje na našoj klinici svakako savetujemo  pacijentima, novo stanje poredimo sa mapom  i na taj način vidimo šta se menja u telu, kakve su promene nastale i da li negde treba preventivno delovati, nešto odstraniti ili uraditi  neki drugi tretman.

 

SKINOKOSPIJA

Skinoskopija je videomikroskopska tehnika pregleda kože. Koristi  se u dijagnostičke svrhe, sa ciljem analize boje, strukture, keratinskih formacija, vaskularne komponente i cele strukture promena  i kada se ne radi o potencijalnim tumorima kože.

Posebno je značajna u dijagnostici bazocelularnog  karcinoma, skvamocelularnog karcinoma, dermatofibroma, seboroične  keratoze, u otkrivanju šuge i stidnih vaši, u isptivanju baradavica, te utvrđivanje margina pri hirurškoj ili laserskoj eksciziji (uklanjanju) promena.

 

KAPILAROSKOPIJA

Kapilaroskopija je videomiksroskopska metoda ispitivanja malih krvnih sudova - kapilara kože na rubu tj. zaslonu nokatne regije i na samoj nokatnoj regiji. Koristi se kao pomoćna metoda u ranom otkrivanju sistemskih bolesti vezivnog tkiva, kao I kontroli tretmana sistemskih bolesti vezivnog tkiva. Pregled se izvodi bez propratnog bola i bilo kakve neprijatnosti.

TRIHOSKOPIJA

To je videomikroskopksa tehnika pregleda vlasišta u celini ili njegovih delova. Kao dijagnostička tehnika primenjuje se u dijagnostici poremećaja strukture dlake i bolesti samog vlasišta. Trihoskopija bez kontaktnog medijuma namenjena je pregledu strukture same dlake, a trihoskopija uz primenu kontaktnog medijuma se koristi za pregled struktura kože vlasišta (poput krvnih sudova, pigmentnih  struktura ili zona bez prisustva dlake).

Trihoskopski pregled daje veliki broj odgovara kada je u pitanju bolest strukture dlake i vlasišta, te se zahvaljujući njemu broj invazivnih metoda u dijagnostici istih ( biopsija) značajno smanjuje.

Ova tehnika  je značajna u dijagnostici psorijaze, seboroičnog dermatitisa, gljivične infekcije vlasišta, androgenetske alopecije, lihen planopilaris, frontalne fibrozirajuće alopecije, drugih ožiljnih alopacija, folikultisa, hroničnog lupusa.

 

MIKORSKOPSKI PREGLED DLAKE

Pregled dlake svetlosnom mikroskopijom je važna klinička metoda dijagnostike različitih poremećaja koji utiču na osobine dlake.

Poremećaji rasta i strukture dlake mogu se uočiti kao primarne bolesti adneksa kože ili kao sekundarna zahvatanja dlake i vlasišta u toku razvoja drugih dermatoza. Poremećaji strukture i funkcionalnog kapaciteta dlake takođe mogu biti deo različitih genodermatoza i sindroma.

 

ULTRAZVUK KOŽE

Naša klinika je jedina u okruženju koja radi pregled kože  ultrazvukom visoke rezolucije. To je dijagnostički postupak koji omogućava detaljnu analizu slojeva kože promena unutar kože i određivanja odnosa prema okolnim strukturama. Pregled je jednostavan, bez bola, potpuno bezopasan i ne izlaže telo zračenju.

Pregled ultrazvukom pokazuje granice tumorskog tkiva, potkožne limfne čvorove, čireve, cistične promene unutar kože, strana tela u koži I kožne tumore -lipome , fibrome , aterome .

 

KOLOR DOPLER KRVNIH SUDOVA DONJIH EKSTREMITETA I KRVNO SUDOVNIH MALFORMATA

Kolor dopler krvnih sudova nogu je ultrazvučna dijagnostička metoda kojom se ispituju arterijski i venski krvni sudovi.

Ovaj  pregled je indikovan za pacijente koji imaju promene na koži donjih ekstremiteta, a koji se povezuju sa oštećenjem cirkulaciije (uklusi, hronični hipostazni dermatitis, purupa pigmetnosa, skleroza kože i varikozno izmenjene krvne sudove, tromboza, dijabetično stopalo ). 

Kolor dopler krvnih sudova  je posebno neophodan kada se pacijenti pripremaju za laserske intervencije krvno- sudovnih malformata poput mrlja boje porto vina (PWS), angioma, angifibroma I arteriovenskih alformata.

Kolor dopler ispitivanjem venskih sudova nogu moguće je utvrditi stanje površnih i dubokih venskih sudova, kao i pripadajućih perforatora, kako u proceni funkcije zalistaka, tako i u proceni morfologije zidova.

Ovom metodom se može ustanoviti potencijana tromboza površnih ili dubokih venskih sudova, kao i dijagnostifikovati proširene vene (varikoziteti) ,odnosno  proceniti da li postoji indikacija za eventualnu sklerozaciju ili lasersku intervenciju.

Masterclass.jpg

BIOPSIJA KOŽE

To je procedura uzimanja isečka kože, koja se izvodi u lokalnoj anesteziji radi postavljanja tačne dijagnoze bolesti.

Koža se prvo anestezira različitim lokanim anesteticima, koji se određuju  prema potrebi svakog pacijenta individualno. Zatim se  uzima veoma mali segment obolelog tkiva kože u vidu cilindra od 4mm ili eliptoidnog isečka. Takav uzorak se  onda šalje dermatopatologu na histopatološku ili imunopatološku analizu kako bi se izvršio detaljan mikroskopski pregled uzorka.

ALERGOLOŠKA TESTIRANJA NA KONTAKTNE ALERGENE

Test kojim se dijagnostikuje kontaktna alergiju zove se epikutani ili patch test. Sprovodi se lepljenjem test dijagnostičih supstanci u komore te se tako fiksira za površinu kože. Koriste se standardizovani test kontaktni alergeni, ali se izrađuju I pojedinačni epikutani test alergeni prema anamestičkim podacima. Komore se fiksiraju na koži leđa ili nadlaktica (na zone koje nisu izložene suncu), a očitavanje se vrši nakon 48, odnosno nakon 72 sata. Rezultati testa se interpretiraju kao pokazatelji kasne alergijske reakcije.

ALERGOLOŠKO TESTIRANJE NA INHALATORNE I NUTRITIVNE ALERGENE

Prick test je test površnim ubodom, koji se izvodi na koži podlaktice ili leđa pomoću kapi test alergena, koja je mogući uzrok alergije. Najmanje 3 dana pre izvođenja „prick testa“ se obustavlja upotreba oralnih ili injekcionih antialergijskih lekova (antihistaminika – izuzetak cetirizin, hidroksizin, klemastin, loratadine, ciproheptadin) ili nekih drugih lekove koji mogu da utiču na rezultate testa: tako triciklične antidepresive treba obustaviti 6 dana, tetracikline, fenotiazine, blokatore H2 receptorara 1 dan, a  lokalne kortikosteroidne masti I kreme 15 dana pre izvođenja testa. Očitavanje rezultata kožne reaktivnosti se vrši 20 minuta nakon postavljanja testa. Testiranje se ne izvodi u akutnoj fazi bolesti ili akutnom pogoršanju hronične bolesti.

Na našoj klinici ,testiranje se vrši na sledeće panele alergena:

Inhalacioni alergeni: Dermatophagoides pt., dlake, poleni trava, poleni korova, poleni drveća, breza, eska, artemisia, ambrosia, alternaria, cladosporium, te niz retkih i regionalno prisutnih alergena

 

Nutritivni alergeni: jaje, mleko, brašno, ceralija, kikiriki, tuna, oslić ,riba, jabuka, čokolada, kivi, banana, limun, kikiriki, piletina i niz pojedinačnih alergena

 

Konzervansi: acetil-salicilna kiselina, Na-benzoat, K-metabisulfit, glutaraldehid, limunska kiselina, Na-glutamat, tartrazin

 

ODREĐIVANJE TIPA KOŽE

Najznačajniji parametri kože, koji određuju tip kože su :

  • hidratacija(vlažnost) 

  • masnoća (sebum)

  • kapilarna mreža (eritem)

  • pigmentacija (melanin),

Ovi parametri predstavljaju ključne podatke za određivanje i preporuku  bazičnih preparata koji će pacijent koristiti  za negu kože.

bottom of page