top of page

Nega masne kože

 

10  TOP SAVETA       

                                       

Za svoje vlasnike, masna koža je neretko prava „noćna mora“: komplikovana  je za održavanje,ne prima make up onako kako bismo želele, sklona je aknama i bubuljicama,traži posebnu negu...Nekoliko saveta,koje ćete uvrstiti u svoju beauty rutinu, siguran je put ka boljem stanju i lepšem izgledu vašeg lica

dermatolog beograd, uklanjanje mladeža, dermatolog, urasli nokat, skin laser treatment, akne, psorijaza lečenje, fleke na koži, bubuljice, lipoliza, laser anti ageing, dermatološka klinika, lifting lica

<a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/woman">Woman photo created by pressfoto - www.freepik.com</a>

Kada je masna koža u pitanju, pored svih loših činjenica, koje već napamet znamo, ima i nekoliko dobrih vesti : loj koji se luči sprečava prerano starenje, štiti kožu, te osobe sa masnom  kožom uglavnom imaju deblju kožu i manje bora! Mudrost u tretiranju masne kože je, naravno, u tome da se pronađe balans izmedju viška i manjka masti  i da se održi  prirodna vlažnost.

Uzrok pojave masne kože je prevelika proizvodnja sebuma koji luče lojne žlezde. Sebum je uljana supstanca koja kožu i dlaku čini gipkom i savitljivom. Višak sebuma na površini kože ometa prirodni proces u kome koža odbacuje mrtve ćelije (deskvamacija). I sam sastav lipida u sebumu, koji se nagomilava u lojnim žlezdama, takođe može da bude  okidač zapaljenja.

 

- Od roditelja nasledjujemo odredjen broj lojnih žlezda, ali  i njihovu poziciju u koži- objašnjava dermatolog dr Jasmina Kozarev - Nekada te lojne žlezde mogu biti smeštene vrlo duboko, samim tim je i njihov izvodni kanal mnogo duži. Svi faktori koji dovode do pojačane suvoće kože (preterano isušivanje,neadekvatni preparati,preterano izlaganje suncu,aeropolutanti, neadekvatna ishrana) zatvaraju taj izvodni kanal ,što je uvod u komplikacije. Važan je i sastav loja (sebuma) u koži, koji odredjuje niz faktora kako spoljašnje tako i unutrašnje sredine. Recimo, kod osoba kod kojih je unos namirnica takav da sadrži velike količine zasićenih masti, on je nepovoljan. Kod osoba,pak, kod kojih postoji manjak nezasićenih masnih kiselina u ćelijskim omotačima orožalog sloja, dolazi do suvoće površine kože i stvaranja čepa na lojnoj žlezdi. Postoji i niz kozmetoloških razloga zbog čega se stanje masne kože pogoršava – prvenstveno je u pitanju upotreba neadekvatnih preparata spram tipa kože. U faktore koji dovode do toga da koža postaje masna, izmedju ostalog se uključuju i stres,vlažna klima,te “nemirni” hormoni.

Nema nikakve sumnje da  masna koža zaista zahteva posebnu negu,ali postoji nekoliko stvari koje možete  kod kuće učiniti da biste smanjili i uspešno kontrolisali  količinu masti u koži.Odnosno, ukoliko ih uvrstite u svoju novu beauty rutinu, vaša koža će vam biti zahvalna, a vi se bolje osećati.I bolje izgledati!

 

1. Čistite lice svako jutro i veče,a naročito posle vežbanja!Dok to radite,oduprite se iskušenju da trljate kožu,čak i kada skidate make up.Trljanje iritira kožu.

2. Koristite preparate  za negu koji su “oil free” (bez uljanih komponenti) i “non – comedogenic”(koji ne začepljuju pore). Ovakva kozmetika (sredstva za čišćenje lica, vlaženje i šminka)  neće blokirati pore ili prouzrokovati pojavu akni i  mitesera.

3. Koristite nežne preparate za čišćenje lica. Nemojte praviti uobičajenu grešku i kupovati jake proizvode koji  po default-u isušuju kožu. Prejak preparat dodatno iritira kožu i može da  bude okidač za pojačanu produkciju masti u koži.

4. Izbacite iz upotrebe preparate za čišćenje lica na bazi ulja ili alkohola - oni će samo dodatno da iritiraju vašu kožu!

5. Svakodnevno obezbeđujte koži vlažnost. Iako imate masnu kožu, veoma je važno da nanosite moisturizer da bi ona ostala hidrirana. Da biste istovremeno i štitili svoju kožu od štetnih ultravioletnih zraka, potražite preparat za hidriranje koji  sadrži i zaštitu od sunca sa SPF 30 ili više.

6. Kad ste na otvorenom, obavezno koristite sredstvo za zaštitu od sunca.Tako ćete koži obezbediti zaštitu i sprečiti preranu pojavu bora, staračkih pega i fotooštećenja. Da biste izbegli pojavu akni,potražite kreme za zaštitu koje sadrže cink oksid i titnuim .Ne koristite sredstva za zaštitu od sunca koja sadrže parfeme ili ulja.

7. Koristite šminku koja je oil free.Dakle,onu koja je baziranu na vodi,a ne na uljanim komponentama.

8.Obavezno - koliko god vam to ponekad teško pada - uklonite make up sa lica pre spavanja! Ali, obavezno!

9. Koristite papirne maramice tokom dana da biste apsorbovali višak masti sa lica. Nežno tapkajte lice, zadržavajući nekoliko sekundi. Nikako ne prevlačite maramicu po licu,jer ćete klasičnim “brisanjem” samo razvući višak masti na druge delove lica.

10. Ovo je možda najteže:pokušajte da ne dodirujete lice tokom dana!Izbegavanje ove spontane radnje zahteva samokontrolu,ali će biti lakše ako znate da dodirom zapravo širite nečitoću i bakterije sa ruku na druge delove lica.Lice dodirjte samo kada obavljate čišćenje,nanošenje preparata ili make upa, uz naravno prethodno oprane ruke.

Iako je  koža svake osobe različita i svaka zahteva poseban pristup, ovo su ipak generalne radnje koje mogu da spreče komplikacije na masnoj koži.

Kako bi  negu problematične kože učinila lakšom i dermatološki tačnom, dr Jasmina Kozarev formulisala je dva preparata koji čine vrlo moćne saveznike u beauty rutini  osoba sa masnom kožom.Njihovom redovnom primenom  smanjuje se lučenje sebuma, debljina površnog sloja kože i sprečava se  kolonizacija kože bakterijama. Koža postaje pročišćena, bez nepravilnosti i ujednačene pigmentacije.

 

 

ACNA QUIT LOSION

Ovaj preparat je namenjen nežnom čišćenju i osvežavanju kože, kao i uklanjanju masnih naslaga. Kreiran je na bazi  pantenola, beta hidroksi kiseline i komponenti koje sprečavaju isušivanje kože. Kod stanja sa pojačanom aktivnošću lojnih žlezda se preporučuje kao sredstvo za čišćenje kože.Ne isušuje kožu, a ima efekat  laganog pilinga. Preparat nije potrebno ispirati sa kože.

 

ACNAQUIT GEL

Preparat  koji zajedno sa Acnaquit losionom čini vrlo efikasan sistem za negu masne kože, kože sa miteserima i drugim nepravilnostima. Sadrži retinol i UV mineralni filter. Ne zatvara pore, a sastav preparata je baziran na laganoj formulaciji bez ulja, sa hidrantnim i umirujućim komponentama.

bottom of page