top of page

Anti ageing tretmani

 

SKINBOOSTER – KAKO ODABRATI PRAVI?

 

Ono što manje-više, sve znamo jeste da je proleće idealni trenutak za primenu skinboostera. Međutim,niti su svi preparati  istog sastava, niti deluju na identičan način. Kako onda odrediti onaj koji najviše odgovara našoj koži?

SKINBOOSTER

Skinboosteri su specijalno kreirani preparati koji u rukama iskusnog dermatologa mogu da učine čuda za našu kožu. Ono što je važno znati jeste da to nisu dermalni fileri – namena skinboostera je  da kožu hidriraju i učine je nežnijom, a ne da “popune” bore. Indikacije za upotrebu skinboostera su umorna i opuštena koža,sa finim linijama i  borama, koja je izgubila svoj prirodni sjaj.

Na dermokozmetičkom tržištu postoje broji skinboosteri koji se razlikuju po sastavu,količini i vrsti hijaluronske kiseline,po dodatim komponentama te ,logično. imaju i različite namene.

Originalni klinički skinboostere razvio je Restylane, proizvođač dermalnih filera sa sedištem u Švedskoj. Dizajnirani su da bi “poboljšali hidrobalans” u koži, tako što će obezbediti dugotrajnu, intenzivnu hodrataciju iznutra.Jednostavno rečeno, skinboosteri su pomogli našoj koži da duže ostane hidrirana.

Kako funkcionišu skinboosteri?          

                                                                            

Najveći broj skinboostera na tržištu napravljni su od hijaluronske kiseline. Hijaluronska kiselina ima moć  da privuče i zadrži vodu. I to 1000 puta više od svoje molekularne težine!Nije zato čudno da je ova  osobina čini zlatnim standardom u sastavu  svih moisturizinga i seruma za  negu. Međutim, ovim se njeno delovanje ne iscrpljuje: kliničke studije su pokazale i dokazale  još nešto: hijaluronska kiselina podiže produkciju kolagena, poboljšava elastičnost kože, obezbeđuje antioksidativno dejstvo, ubrzava zaceljivanje oštećenja na koži  i smanjuje inflamatorne procese!

- Skinboosteri na bazi hijaluronske kiseline – objašnjava dr Jasmina Kozarev, dermatolog sa velikim iskustvom u anti ageing procedurama -  ubacuju se ispod kože preciznim injektiranjem, specijaim uređajem,tzv. “dermalnim pištoljem” ili manuelno posle nanošenja lokalne anestezije. Ovi mali depoziti skinboostera ponašaju se kao rezervoari vode ispod kože i obezbeđuju joj vlažnost u dužem vremenskom periodu.Ovako poboljšana hidratacija  rezultuje jedrom, zategnutom i vidljivo mlađom kožom.

Drugi nivo dejstva skinboostera se ogleda njihovoj sposobnosti da se poveća količina kolagena u našoj koži. Depoziti skinboostera, naime, podižu aktivnost fibroplasta ispod kože, a ćelije fibroplasta su odgovorne za produkciju kolagena. Švedska studija iz 2014. godine pokazala je da intradermalna injekcija skinboostra rezultuje podizanjem produkcije kolagana i poboljšanjem elastičnosti kože uopšte.

Klinika Dr Kozarev koristi u svojim tretmanina najpoznatije i najefikasnije skinboostere, dokazane na svetskom tržištu.

Restylane Vital/Vital light Skinboosters

“Originalni” skinbooster, tako ga i danas nazivaju, budući da su ovo prvi skinbooster koji se pojavio na tržištu.U njegovom sastavu se nalaze delimično tzv. “ukršteni lanci” hijaluronske kiseline.U jednoj dozi sadrže do 20 mg/ml hijaluronske kiseline.

“Ukršteni lanci” je termin koji se odnosi na to  koliko su čvrsto lanci hijaluronske kiseline uvezani u skinboosteru. Zamislite da svaki lanac ima 1000 slobodnih mesta za molekule vode koje privlači sebi.Što je hijaluronska kiselina sa više ukrštenih lanaca, to je manje mesta za molekule vode da se privežu, odnosno efekat skinboostera delovanja je duži.

Juverderm Volite     

                                          

Ovo je novi preparat među skinboosterima. Jedna doza Juvederm Volte preparata sadrži 13mg/ml hijalironske kiseline sa ukrštenim lancima.Potrebno je u proseku dve doze po tretmanu. Efikasnost ovog preparata je veoma velika - pokazalo se da Juvederm Volte daje  isti rezultat sa samo jednom dozom, gde je drugim preparatima potrebno tri doze. Svoju visoku efikasnost, ovaj skinbooster duguje specijalnoj formuli koju je patentirao proizvođač Allergan.Jedan tretman može da održava kožu elastičnom i hidriranom do 9 meseci.

        

Jalupro

Jalupro je  jedan od najnovijih preparata na našem tržištu, koji se pokazao odličnim za intradermalnu revitalizaciju kože. Osim hijalurona, sadrži i  4 osnovne aminokiseline (Glicin 50 MG, L-Prolin 37,60 MG, L-Lizin 5,4 MG, L-Leucin) koje unapređuju biorevitalizaciju kože, odnosno podmlađuju kožni matriks i neutrališu posledice starenja, stimulišući kožu da postane mekša, elastičnija i zategnutija.

Jalupro biorevitalizacija je tretman koji se preporučuje pacijentima sa  značajnom naboranošću kože, dubokim i izraženim borama, odnosno kod pacijenata čiji su se broj i funkcija fibroblasta   (ćelije potkožnog tkiva koje proizvode kolagen) smanjili. Aminokiseline koje sadrži Jalupro pomažu fibroplastima da obnove svoju funkciju, odnosno da se produkcijom novog kolagena koži vrati lastičnost, boja i  mladji izgled.

Biorevitalizacija preparatom Jalupro je bezbolna ili minimalno bolna. Na mesta delovanja se prethodno nanosi lokalni anestetik. Rezultati se vide odmah posle prve procedure. Preporučena serija za optimalne rezultate je 3 tretmana u razmaku od po 20 dana, a efekti traju i do 6 meseci.Ono što je takodje, komparativna prednost ovog preparata, jeste da odlične rezultate daje i pre i posle izlaganja suncu.

Tretman traje do 45 minuta, a minijaturne crvene tačkice na mestima injektiranja spontano nestaju u roku od 3 dana.

- Skinboosteri se mogu injektirati na koži lica,vrata i dekoltea – kaže dr Jasmina Kozarev – Pre svakog tretmana, na našoj Klinici se prethodno obavi detaljan pregled kože .Svim pacijentima pristupamo strogo individualno, odnosno prema ustanovljenom stanju kože i željenom cilju, određujemo tip skinboostera i tretman. Skinboostere apliciramo specijalnim “pištoljem” ili manuelno, mikroinjektiranjem.

Rezultati koji se mogu očekivati, takođe su  individualni.Uobičajeno je da se efekti skinboostera sa neukrštenim vezama hijaluronske kiseline vide posle nedelju ili dve dana. Period oporavka posle tretmana zavisi od načina primene skinboostera : ukoliko je u pitanju manuelno injektiranje, mali tragovi na mestu apliciranja nestaju za najviše 2 dana. Ako se radi specijalnim aparatom, period oporavka tačaka injektiranja iznosi do tri – četiri dana.

bottom of page