top of page

RETINOL – ŠTA TREBA DA ZNAMO?

 

Retinol danas ima imidž superheroja među mnogobrojnim sastojcima koji neguju našu kožu i tome se ne treba čuditi. On vrlo efikasno pomaže obnavljanju ćelija kože i podstiče produkciju kolagena, kratko rečeno. Ali, do toga je bio dug put...

Retinol

Nedostatak vitamina A se odavno vezivao za oslabljen vid, što je i dovelo do njegovog otkrića. Još se u starom Egiptu i Grčkoj, te u  srednjem veku životinjska jetra (gde je najveći depo vitamina A) koristila protiv „noćnog slepila“. Godine 1912. Frederik G. Hopkins je otkrio novu komponentu u mleku, koja nije bila ni masnoća, ni protein, ni ugljeni hidrati, a koja će uskoro dobiti ime vitamin A. Godine 1943. objavljena je prva studija o upotrebi retinoične kiseline u tretiranju akni. Usledile su godine istraživanja i posmatranja, koje su potvrdile mnoge benefite nanošenja retinola na kožu. Početkom devedesetih godina prošlog veka, publikovana je studija koja je potvrdila efikasnost upotrebe retinoične kiseline u suzbijanju preranog starenja kože.

Vitamin A  je, to znamo, neophodan  našem organizmu za zdrav vid, rast kostiju i jak imuni sistem. Ono što ponekad zaboravljamo, međutim, jeste da ga naš organizam ne stvara prirodno, tako da je veoma važno da konzumiramo njegove određene forme kako bismo obezbedili minimalno potrebne doze. Nažalost, naša koža je poslednji organ koji konzumira vitamine koje unosimo, tako da joj oslanjanje samo na ishranu neće obezbediti dovoljno vitamina A. Apliciranje na kožu je zato najbolji način da joj se omoguće zdravstveni  i anti ageing benefiti koje vitamin A nudi.

- Kao derivat vitamina A – objašnjava dermatolog dr Jasmina Kozarev - najčešće se koristi kao anti-age sredstvo, za usporavanje znakova starenja kože. Retinol, naime, smanjuje pojavu bora i pozitivno deluje na pigmentaciju kože, sprečavajući i nastanak akni. Stimuliše i  produkciju kolagena, što dovodi do ublažavanja finih linija i bora.

Krajem prošlog milenijuma primetilo se, međutim, da retionična kiselina ponekad povećava iritaciju i osetljivost kože. I to je trenutak kada u ovu priču „uskače“ retinol.

Šta je retinol?

Danas, retinoidi se redovno upotrebljavaju u dva oblika: retinoična kiselina i retinol. Retinoična kiselina je dostupna samo na recept i obično se koristi za tretiranje akni. Retinol, sa druge strane, je obično sastojak kozmetičkih preparata kojim tretiramo fine bore i linije. Različiti oblici vitamina A mogu se sresti pod nazivom retinoidi (što je zajednički naziv za sve retinolske oblike), retinoična kiselina, to jest tretinoin (najjači oblik), derivati retinoične kiseline, retinol palmitat (najblaži oblik), retinol aldehid

Ono što treba znati jeste da retinol nije čarobni štapić koji će momentalno dati rezultat. Da bi pokazao svoj  pun efekat  potrebno je , minimalno , mesec i po do dva dana upotrebe. Neki dermatolozi, na osnovu svoje prakse, tvrde da je taj period i duži – do 12 nedelja.

Ono što je sigurno jeste da je proleće je idealno vreme da se počne sa upotrebom preparata koji u sebi sadrži retinol. Najbolje i najsigurnije je da način i ritam  aplikacije odredi dermatolog da bi se izbegle nus-pojave kojima su podložni  neki tipovi kože (iritacije, uključujući crvenilo i suvoća).

Imajući u vidu  potencijalne nus- pojave  kod određenih tipova kože, dr Jasmina Kozarev je, kao iskusan dermatolog, formulisala jedinstveni preparat Retinalll + Phyto Hyaluron Gel. To je jedini preparat  na našem tržištu  koji sadrži visokokoncetrovani retiniol, ali uz prisustvo efikasne komponente koja smanjuje iritantnost. Nema crvenila lica bez obzira koliko se preparat koristi. To ovaj boooster  čini idealnim za regije sa većim brojem bora. Ratinall + phyto Hyaluron Gel poboljšava proizvodnju kolagena i sprečava njegovu razgradnju. Koža je čvršća, svežija, elastičnija sa manje finih linija i bora. Retinall gel ubrzava ciklus regeneracije ćelija kože, što stvara gladak i ujednačen ten. Smanjuje hiperpigmentacije i posvetljuje kožu, a istovremeno je hidrira i deluje zaštitno. Retinall gel se aplikuje noću, jer sunčeva svetlost može umanjiti njegovo dejstvo.

bottom of page