top of page

Primena laserskih sistema

 

REVOLUCIJA U LEČENJU INKONTINENCIJE

 

Zahvaljujući primeni lasera u lečenju nevoljnog mokrenja, ovaj neprijatni problem, koji žene po pravilu kriju, više nije nerešiv! Napotiv, visok stepen efikasnosti tehnike koja se radi na našoj Klinici, značajno poboljšava kvalitet života žene, vraćajući u njenu svakodnevicu novu sigurnost i životno zadovoljstvo

Designed by Freepik

Obično mislimo da se to nama nikada neće dogoditi! Sve dok nam ne desi prvi put...

Odjednom, naizgled ničim izazvano, nađemo se u paničnoj potrazi za  toaletom...Ili izlećemo kao iz katapulta sa upravo završenog sastanka i trčimo prema dotičnoj prostoriji...Ili naglo prekidamo svoju šetnju, žurimo kući i s vrata jurimo u kupatilo  ...Ili, jednostavno, kinemo i užasnuti, shvatimo da se dogodilo ono što ni u snu nismo mogli da zamislimo...

Saznanje da više ne kontrolišemo stvari, da nadražaj za pražnjenjem bešike nije više u „našim rukama“ , može biti poražavajući i čak prerasti u ozbiljan psihološki problem.Ali i ne mora, ako problem inkontinencije ne krijemo ,već potražimo adekvatno rešenje.

Urinarna inkontinencija predstavlja nevoljno i nekontrolisano oticanje urina. Znatno češće se javlja kod žena. Statistika pokazuje da je jedna od četiri žene od 30. do 59. godine imala bar jednu epizodu nevoljnog mokrenja u životu, a da oko 40 odsto žena posle porođaja boluje od nekog vida inkontinencije. Kako godine odmiču, incidenca raste: kod mlađih žena ona iznosi 20 do 30 odsto, kod  žena srednjih godina 30 do 40 odsto, a kod starijih više od 50 odsto.

- Neke žene problem nevoljnog, odnosno nekontrolisanog oticanja urina  iskuse tokom trudnoće ili posle porođaja, naročito ako ih je bilo više – kaže dermatolog i laser ekspert dr Jasmina Kozarev - a kod nekih se on pojavljuje kao deo procesa starenja. Ono što je, međutim, svima  zajedničko je - skrivanje ovog problema. Žene  po pravilu o njemu ne govore, stide se čak i da se požale svom ginekologu ili lekaru, trpeći nelagodu, krijući svoju muku i  svesno redukujući svoje socijalne kontakte.

 

Dr Kozarev objašnjava da postoje tri vrste inkontinencije, od kojih svaka ima svoje karakteristike. Stresna inkontinencija  se definiše  kao nevoljno ispuštanje urina pri naporu, podizanju tereta, kijanju, kašljanju.Do oticanja urina dolazi kada pritisak na stomak postane visok, zatim se prenosi na mokraćnu bešiku, što u kombinaciji sa oslabljenim mišićima karličnog dna dovodi do oticanja urina. Pacijentkinju dovodi u veoma nezgodnu poziciju u socijalnom okruženju,budući da se dešava  u trenutku. Urgentna inkontinencija predstavlja nemogućnost zadržavanja urina u situacijama kada je to potrebno, javlja se kao iznenadna i neodložna potreba za pražnjenjem mokraćne bešike. Mešovita inkontinencija je, zapravo, kombinacije stresne i urgentne.

Uobičajeni načini lečenja inkontinencije do skoro su podrazumevali ili vežbe mišića karličnog dna (tzv.Kegelove vežbe), elektrostimulaciju, primenu estrogena i/ili  poslednju opciju –  hirurški zahvat.

Laserski tretman uneo je istinsku revoluciju u lečenje inkontinencije.Primena laserskih sistema je apsolutno bezbolna, komforna, ne zahteva posebne pripreme, obavlja se ambulantno, a posle tretmana pacijentkinja može odmah da se vrati svojim svakodnevnim aktivnostima.I ono što je najvažnije -  ovom tehnikom se izbegava sečenje tkiva, anestezija, primena antibiotika ili analgetika,kao i potencijalnih post-operativnih komplikacija.

LASERSKI TRETMAN  INKONTINENCIJE

- Inkontinenciju na našoj Klinici lečimo primenom najsavremenijih laserskih sistema  i sa velikim stepenom efikasnosti  - objašnjava dr Jasmina Kozarev – Razlog tome leži u činjenici da  tretman ne izvodimo ručnom manipulacijom, već nebalativnim laserom i skeniranim laserskim zrakom, za koji jedini u Srbiji imamo skener. To povećava efikasnost tretmana i ravnomeran plasman energije lasera. Laserski tretman, inače,predstavlja potpuno neinvazivnu tehniku, koja se  temelji  na dejstvu  laserskog zraka, odnosno toplote i svetlosti. Njihova sinergija stimuliše skupljanje vlakana starog kolagena, stvaranje novog kolagena i njegovo remodelovanje. Ovi efekti delovanja laserskog zraka  dovode do zatezanja sluzokože vagine, kao i sluzokože karličnog dna, koja je veoma bogata kolagenom. Rezultat je očvršćavanje zida vagine koji onda daje bolju podršku bešici i, samim tim, sprečava  nevoljno oticanja urina. Kliničke studije pokazuju veliku efikasnost ovog tretmana kod blage i umerene stres urinarne inkontinencije – gotovo 70 % pacijenata nema nikakve simptome posle tri meseca, a više od 90% ima značajno poboljšanje.

Ono po čemu je  tretman na Klinici, takođe, jedinstven  jeste da se jedino ovde , u istom aktu radi i tretman perigenitalne regije, zone oko uretralnog otvora i oko introitusa vagine sa dva laserska sistema.Zahvaljujući ovome, ne samo da dolazi do skraćenja kolagena i elastičnih vlakana, nego i do  stvaranja svih normalno prisutnih ćelijskih struktura koje nestaju sa godinama, uz skraćene veza izmedju urinarnog trakta i vagine.

Terapija, inače, zahteva  dva  tretmana ( jedan u proseku traje oko 30 minuta) da bi se uspešno rešila ili ublažila stres urinarna inkontinencija. Pacijentkinji nije potrebna nikakva prethodna priprema,osim urednog nalaza Papanikolau brisa i vaginalnog sekreta.

 

TRETMANI  GINEKOLOŠKIH PROBLEMA

Ono što, takođe, treba naglasiti jeste da primena laserskih sistema dovodi i  do normalizacije funkcije nerava tj. do normalizacije senzacija prilikom seksualnih odnosa, rešavajući problem suvoće vagine i bolnih seksualnih odnosa. Naime, smanjena koncentracija estrogena tokom menopauze glavni je uzrok značajnih morfoloških i funkcionalnih  promena vaginalne mukoze (slozokože). To uzrokuje  vulvovaginlnu atrofiju  i suvoću vagine, odnosno bolne seksualne odnose. Delovanjem laserskih zraka na meka tkiva vagine dolazi do stimulacije sinteze kolagena  i duboke remodulacije. Izložena laserskom zraku određene talasne dužine, vlakna kolagena se skupljaju i skraćuju, dok određena temperatura svoj efekat produžava i posle dejstva laserskog zraka - što dovodi do nove sinteze i remodeliranja kolagena. Krajnji efekati su zatezanje zida vagine, smanjenje njenog prečnika, vraćanje elastičnosti tretiranog tkiva i poboljšana senzacija.

 

Slični principi laserskog tretmana koriste se i za popravljanje ružnih i neelastičnih ožiljaka u genitalnoj  regiji ( posebno  epiziotomije). Uz rejuvenaciju velikih i malih usana, laserom, hijaluronom, peptidima, glutationom, rešava se i problem hiperpigmentacije u genitalnoj regiji.

Primenom laserskih sistema tretira se uspešno  i spad genitalnih organa žene i sindrom popuštanja vaginalnih zidova (materica  i /ili  vaginalni zidovi se  pomeraju iz svog normalnog položaja prema prema vaginalnom ulazu ili pak spuštaju ispred  vulve) .

bottom of page