top of page

Lečenje alergijskih oboljenja

 

ALERGIJE U DOBA PANDEMIJE

 

Alergijske reakcije nisu nimalo prijatan životni sapunik. Ovog proleća, pogotovo! Jer, vreme polenskih alergija, koje su među najčešćim hroničnim oboljenima u svetu, poklopilo sa  pandemijom. Svi koji kijaju, kojima suze oči ili imaju zapušen nos, i te kako su se zabrinuli. Nema razloga, a evo i zašto….

Alergonazal-01.png

Alergije predstavljaju poremećaj u funkciji imunološkog sistema gde organizam alergične osobe  prekomerno reaguje na neku, u principu, neškodljivu supstancu.Organizam može da reaguje na jednu ili više supstanci koje se nalazi u prirodnom okruženju. Supstance koje  izazivaju ovakve alergijske fenomene  nazivaju se alergeni. Iako mogu da budu  prisutne u veoma malim količinama, kod osoba koje su sklone alergijskim reakcijama, one  izazivaju specifičan intenzivan nadražaj imunološkog sistema.

 

- Imunoški sistem reaguje prejako – objašnjava dermatolog dr Jasmina Kozarev - pokušavajući da zaštiti organizam od, inače, neškodljivih materija, te mobliše zaštitna antitela protiv njih. Suzbijanje alergijske reakcije odvija se u dva koraka. Prvi korak je uvek pri  prvom kontaktu sa alergenom, gde imunološki sistem pamti alergen, a tokom ponovnog izlaganja alergenu, dolazi do reakcije preosetljvosti koja se manifestuje tipičnim kliničkim  simptomima.

SIMPTOMI

Ono što je specifično kod svih alergijskih fenomena, bilo da se manifestuju na koži, sluznici oka nosa ili respiratornih organa je da simptomi i znaci mogu da budu lokalni (kao što su otok, svrab, promene kao posledice uboda insekta…) i opšti znaci koji se manifestuju sistemskim reakcijma u vidu  blagih ili težih poremećaja disanja, sistemskih otoka, otoka kapaka, otoka usana, jezika ili promene na drugim organskim sistemima.

Koža  reaguje eritemom, odnosno crvenilom, svrabom ili promenama tipa urtika, odnosno koprivnjače, ekcemom, a može da nastane i  otok. Oči mogu da reeaguju svrabom, suzenjem, sekrecijom iz nosa. Disajni putevi reaguju pojačanom sekrecijom iz nosa, obično bistrog sekreta, kijanjem, kašljanjem, promuklošću, otežanim disanjem.U vrlo intenzivnim slučajevima nastaje  i anafilaktička reakcija.

Osim respiratornih alergija, postoje i manifestacije koje se razvijaju u gastro-intestinalnom traktu u vidu mučnine, povraćanja  bolova u stomaku ili teškoća sa gutanjem.

Što se sistemskih reakcija tiče, obično su zahvaćeni kardiovaskularni sistem, javlja se slabost, malaksalost, bledilo, nesvestica, pad krvnog pritiska i ubrzan srčani rad. Najteži oblik je anafilaktička reakcija koja može da se javi i u prvom, ali i u ponovljenim kontaktima sa alergenom. Obuhvata više organskih sistema. Može da se završi letalno usled prestanka disanja i cirkultornog kolapsa.

PROLEĆNA ALERGIJA

Ono što posebno karakteriše prolećnu alegiju jeste da se preosetljivost javlja na aktuelne alergene koji se nalaze  u vazduhu. Aeropolutanti se najčešće poleni drveća, trava, korova  i prašina ,koja se smatra kompleksnim alergenom, jer sadrži sve ove pobrojane.

- Ono što razlikuje alergiju u odnosu na virusne respiratorne infekcije, posebno aktuelnog korona virusa je – naglašava dr Kozarev -  izostanak febrilnosti ,odnosno nepostojanje povišene temperature tela. To je najvažniji znak po kome se ova dva oboljenja razlikuju!

DIJAGNOSTIKA

Dobra dijagnostika podrazumeva korišćenje  različitih vrsta alergoloških testova. Najpoznatiji su  prick i patch test, koji se izvode direktno na koži pacijenta .U određenim situacijama može da se radi i intrdermalni test, kada se  se pribegava i laboratorijskom ispitivanju i određivanju specifičnih antitela.

LEČENJE

U akutnoj fazi alergija se leči lokalnom i sistemskom terapijom, primenom antihistaminika, lekova koji stabilizuju ćelijske membrane mastocita, dekongestivnom terapijom koja dovodi do smanjenja otoka sluznica, nekad i primenom kortikosteroida.

 

Uz sve ove vrste terapija, ono po čemu je Klinika Dr Kozarev specifična je korišćenje preparata koji imaju zadatak da  spreče inhaliranje alergena mazanjem na površinu kože izmedju nosa i usana.Alergonazal gel, kako se zove ovaj preparat, deluje tako što silikoni koji su inkorporirani u njegov sastav, dovode do fizičkog fenomena: menja površinski napon, čime se obaraju alergeni na kožu pre nego što se udahnu!

U fazama kada prodje akutna alergijska reakcija ,terapija se odvija na drugačijim principima. Pribegava se specifičnoj imunizaciji, pod uslovom da je pacijent kandidat za ovu vrstu terapije. Specfična imunizacija se sprovodi ili primenom oralnih vakcina, takozvanom slit-terapijom ili se koristi terpija koja podrazumeva sistemsko davanje određne vakcine pod kožu.

PREVENCIJA

U sprečavanju pojava alergijskih reakcija, prevenija je veoma bitna. Ona podrazumeva  u prvom redu smanjenje kontakata sa alergenima koji nas okružuju, kao i primenu preparata koji sprečavaju udisanje alergena, jačanje imunološkog sistema. U fazama kada nema aleregijskih reakcija, primenjuju se  metode koje izazivaju tzv.imnološku toleranciju.To je, zapravo, primena odgovarajuće vakcine.

Vakcinom se ,zarpravo, povećava imunološka tolerancija. Ona se pravi prema individualnim potrebama svakog pacijenta ponaosob i na osnovu rezultata alergotesta koji prethodi .Dakle,  nema dva apacijenta sa istom vakcinom! Treba znati da vakcina daje najbolje rezultate ako se radi o tzv.monopreosetljivosti, odnosno alergiji na jedan alergen. Naravno, mora da se daje pod određenim oklnostima kako bi se izbegla  pojava sistemskih rekacija .U slučaju kada dodje do njih, primena vakcine mora da se prilagodi akutnoj kliničkoj slici, tako da se nekad doza  smanjuje,a nekada potom i postepeno diže.

- U svetu sve više raste broj ljudi koji imaju alergijske reakcije upravo zbog činjenice da  je narušena barijera sluznice i kože koje su prva linija odbrane – zaključuje dr Jasmina Kozarev - Zbog toga, kada se radi o alergijskih fenomenima koji se razvijaju na koži, savetujemo jačanje kožne barijere primenom preparata koji imaju funkciju da poboljšaju strukturu kože i poboljšaju integritet površnog sloja kože. U prvom redu preporučujemo primenu DK Antiekcem kremu i kod dece, i kod odraslih. Savetujemo, takođe, primenu preparata koji deluju sistemski na povećanje integriteta ćelijske membrane mastocita. I , na kraju, da se isključi primena supstanci koje deluju štetno na površinu kože, naročito  deterdženata, hemijskih sredstava za čišćenje i agresivnih sapuna, da se izbegava kontakt sa svim supstancama koje deluju lokalno iritirajuće.

bottom of page